Lezing 2030: BURN-OUTVRIJ

Momenteel krijgt een aanzienlijk deel van de mensen te maken met een burn-out. Dit geldt voor alle leeftijden, maar voor mensen die net aan hun carrière beginnen zijn de cijfers zelfs nog hoger. De nieuwste trend: er zijn zelfs steeds meer leerlingen op het voortgezet onderwijs die aan de prestatiedruk onderdoor gaan en met een burn-out thuis komen te zitten.  

Het moet anders. Elke burn-out is er één te veel, niet alleen vanwege de maatschappelijke kosten maar vooral vanwege alle leed die het met zich meebrengt en de reusachtige verspilling van talent. En dat terwijl het ook nog eens onnodig is: door in een vroeg stadium in te grijpen kun je voorkomen dat het zover komt. We kunnen het aantal burn-outs verminderen, maar alleen als we inzien dat het niet een individueel probleem betreft, maar een probleem van ons allemaal.  

Het Rustburo heeft droom. De droom is dat we voor 2030 deze burn-out-epidemie hebben overwonnen: 2030 BURN-OUTVRIJ. Waarom 2030? Omdat dat ons iets meer dan tien jaar geeft om onze manier van leven aan te passen. We kunnen de fokking drukte in ons eigen leven indammen en tegelijk anderen helpen om een burn-out te voorkomen. Maar we kunnen deze droom alleen verwezenlijken als we er állemaal aan meedoen. Het is alle hens aan dek! 

In deze lezing legt het Rustburo uit hoe we het doel van 2030: BURN-OUTVRIJ kunnen verwezenlijken. 2030: BURN-OUTVRIJ vereist dat we op een andere manier gaan nadenken over drukte, drastische maatregelen nemen én onze eigen gezondheid en die van anderen beschermen. Het zal niet makkelijk zijn, maar het ís mogelijk, mits we het met zijn allen doen.